sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Synkkä ja myrskyinen yö

Mongolian-lähettimme Jaakko ja Marjut Tikkanen olivat paikallisten työntekijöiden kanssa myrskyn silmässä:

Projektin työntekijät viettivät työyhteisöpäivää retkeilemällä kokonaiset viisi päivää. Lähtöämme edeltävänä iltana tuli ukkosmyrsky, josta kaikki taisivat olla mielissään: saatiin vettä. Täällä on ollut nimittäin todella kuivaa. Yksi pappa kuvaili maisemaa valkoiseksi. Näinhän se oli: vihreä aro oli muuttunut valkoiseksi kuivuudesta. Valitettavasti myrsky oli tehnyt tuhojaan niin, että sähköt ja vedet menivät useassa maakunnassa kolmeksi päiväksi.

Meiltä on moneen otteeseen kysytty, mikä täällä on ihmetyttänyt. Olemme jotenkin asennoituneet, että tämä on niin erilainen paikka ja kulttuuri, että kaikki ovat ihmeellistä. Silloin ei mikään ole erityisesti ihmetyttänyt. Mutta työyhteisömme reissu maaseudun maisemiin avasi silmämme nähdä mongolialaisten sisukkuuden. 

Viimeinen yö teltassamme oli myrskyinen. Tuuli riepotteli sadepisaroita. Meillä ei ollut huolenhäivää hyvässä teltassa ja makuupusseissamme. Mutta miten olikaan meidän paikallisten työkaveriemme laita? Varsinkin yksi heistä oli kastunut läpikotaisin. Ja mitä hän teki. Nauroi! Hymy huulilla hän kertoi, kuinka oli joka paikasta märkä. Vähän oli kuulemma ollut kylmä. Hauskinta hänestä olivat olleet taskussa kastuneet rahat. Niitä he olivat ilmassa heilutelleet ja kuivatelleet. 


Eli mitä ihmettelemme täällä? Sitä, ettei paikalliset niinkään märehdi tuntemuksiaan. Väsymys on hetkellinen olotila, joka kyllä ajansaatossa saadaan kuitattua hyvillä unilla. Kylmyydelle ja nälälle ei voi juuri siinä tilanteessa mitään. Valittamisella ja asioiden murehtimisella ei saa tilannetta muuttumaan. Se vain tekee oman ja toisten mielen raskaaksi. 

Mikä hieno salaisuus siinä piileekään, kun Jeesus pyytää heittämään kaikki murheet Hänen kannettavakseen. Mitä se oikein käytännössä tarkoittaa? Voisiko olla niin, että osoittaisi mielenlujuutta katsomalla siihen hyvään, mitä elämässä juuri siinä hetkessä on. Naureskella hassuille sattumille, kastuneille rahoille tai sille, kuinka tähän tilanteeseen onkaan joutunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)