keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Heikki Kämäräisen muistolle

Heinäkuun 24. päivänä päättyi talousjohtaja, FM, ekonomi Heikki Kämäräisen elämä kestettyään 64 vuotta, joista viimeiset kolme hän kamppaili rajun syövän kanssa. Viimeiseksi hän ehti toimia Lähetysyhdistys Kylväjän talousjohtajana kaksi vuotta. Sitä ennen hän oli Kirkkohallituksen taloustoimiston päällikkö 13 vuotta ja Suomen Raamattuopiston Säätiön (SROS) talousjohtaja 20 vuotta. Nuoruudessaan hän oli Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksen assistentti.

Heikki Kämäräinen kutsuttiin SROS:n palvelukseen minun aloitteestani minun aloitettuani toiminnanjohtajan työn 1980. Hän oli silloin suorittamassa asevelvollisuuttaan ja tuli tähän toimeen tammikuussa 1981 28-vuotiaana. Siitä alkoi hedelmällinen työ, jota toiminnan kohteet ja aktivistit eivät juuri nähneet eivätkä tiedostaneet, mutta joka todellisuudessa oli aivan ratkaisevaa kaikelle muulle, varsinaiselle toiminnalle ja sen yhteisölle.

Talousjohtajan vastuualue oli erittäin laaja, monipuolinen ja vaihteleva. SROS koki tänä aikana monia perusteellisia muutoksia, joissa Heikki Kämäräinen oli merkittävänä toimijana paljon yli tavanomaiseksi katsottavan.

Uudistamisprosessi koski lähes kaikkea. Mukaan tuli muuttuvan ympäristön ja kehittyvän toiminnan myötä paljon uusia suuria haasteita. Kaikissa näissä Heikki Kämäräisen toiminta oli hengellisesti ja maallisesti motivoitunutta, luovaa, taitavaa, luotettavaa, peräänantamatonta ja joustavaa. Hän tarttui ennakkoluulottomasti, tarmokkaasti ja innokkaasti uusiin suuriin asioihin mutta jaksoi hoitaa myös rutiiniasioita. Työhönsä hän panosti täysillä.

SROS:n johtamisessa Heikki Kämäräinen oli toiminnanjohtajan keskeisenä keskustelukumppanina. Yhteistyö hänen kanssaan oli saumatonta ja suureksi avuksi ja tuotti minulle iloa. Hän nautti hallituksen jakamatonta luottamusta ja arvostusta. Työtoverina ja esimiehenä alaisilleen hän oli oikeudenmukainen sekä kaikin tavoin arvostettu ja suosittu. Ihmisenä hän oli asiallinen, iloinen, miellyttävä ja hauska. Hänen ihmissuhdetaitonsa olivat erinomaiset.

Vaikeaan sairastamiseen Heikki Kämäräinen asennoitui kärsivällisesti ja nöyrästi, valittamatta ja toivon säilyttäen mutta myös kuolemaan suostuen. Hän kuvasi perusasennoitumistaan vertauksella: ”Lasi voi olla mielestämme puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä.” Heikin lasi oli puoliksi täynnä, ja siitä hän iloitsi.

Heikki Kämäräisen elämä ja työ katkesivat kesken. Häneltä jäi vaimo, neljä aikuista lasta ja kuusi lastenlasta. Heille ja monille muille hän olisi ollut suureksi iloksi ja avuksi, jos hän olisi saanut elää kauemmin. Maailma on hänen jälkeensä tyhjempi ja köyhempi. Kuitenkin erityisesti hänen kolme sairastamisvuottaan hioivat häntä ja hänen läheisiään, niin että voi sanoa, että hänen elämänsä saavutti tietyn täyttymyksen ja oli ehjä kokonaisuus.

Heikin kristillisyydessä Jeesus ja hänen suorittamansa syntien sovitus olivat ehdoton keskus. Siihen hän pitäytyi elämässä ja kuoleman väistämättömästi lähestyessä. Hän oli ihmisenä esikuvallinen monin tavoin ja erityisesti uskossaan, jossa hän suuntautui kokonaan ulkopuolelleen, Jeesukseen. 

Heikki Kämäräisen hautauspäivänä 16.8.2017 Espoossa

Raimo Mäkelä
SROS:n toiminnanjohtaja 1980-2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)