sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Ebenezer-kodin asukkaiden elämää: Hans Meyer

Jumalan armollinen toiminta näkyy Ebenezer-vanhainkodin vaiheissa ja sen asukkaiden kiehtovissa elämäntarinoissa. Kirjaan Ebenezer-koti - ensimmäiset 40 vuotta on koottu näitä elämäntarinoita, joista yhden pääsemme nyt lukemaan blogista.


Hans Meyer s. 30.4.1921, Ebenezer-kotiin 11.3.2012, k. 16.12.2014
Esther Meyer s. 15.8.1936, Ebenezer-kotiin 11.3.2012
                                                                                                            

Hans Meyer sekä hänen veljensä ja sisarensa olivat Haifassa syntyneitä kolmannen sukupolven siirtokuntalaisia.

Perhe

Hansin isoisä, Johannes Bauer (1841–1929), oli tullut Saksasta vuonna 1873 vain viisi vuotta ennen saksalaisen siirtokunnan perustamista. Hän työskenteli aluksi myllyssä, joka sijaitsi Jaffassa. Avioiduttuaan Christina Klettin (1844–1932) kanssa hän toimi Bat Galimissa olevan myllyn mestarina. Christina oli perinyt myllyn ensimmäisen avioliittonsa kautta. Heillä oli kaksi lasta, Anna ja Gottlieb.
    Anna Bauer (1882–1969) oli toisen sukupolven templeri. Hän tuli uskoon vuonna 1908. Vuonna 1911 hän liittyi Karmel-lähetykseen, jonka palveluksessa hän työskenteli keittäjänä. Siellä hän tapasi Gottfried Meyerin, puutarhurin. Gottfried oli saapunut vuonna 1908 Sveitsistä. Saksalainen Karmel-lähetys oli lähettänyt hänet puutarhuriksi hoitamaan puutarhaa, joka sijaitsi lähetyksen omistamalla tontilla Karmel-vuorella.
    Anna ja Gottfried menivät naimisiin vuonna 1912 ja saivat kolme lasta, Konradin, Christinen ja Hansin. Perhe asui Karmelilla lähellä lähetyksen rakennusta.

Ensimmäinen maailmansota
Vallattuaan Haifan vuonna 1918 brittiarmeija takavarikoi Annan vanhempien omaisuuden Bat Galimissa, joten he muuttivat ensin poikansa Gottlieb Bauerin taloon, joka sijaitsi Colony-kadulla (nykyisin Ben Gurion -bulevardi). Myöhemmin he asuivat tyttärensä Annan luona Karmelilla. Hansin syntyessä isovanhemmat asuivat Meyerin perheen luona. Hansin rakastamalla Johannes-isoisällä oli melkoinen vaikutus lapsenlapseensa. Hän kertoi tyttärenpojalleen Jeesuksesta. Hans oli vain kahdeksanvuotias isoisän kuollessa vuonna 1929.
    Vuonna 1930 Anna ja Gottlieb muuttivat lapsineen Waldheimiin (nykyisin Alonei Abba). Suurin osa siirtokuntalaisista kuului evankeliseen templerien ryhmään, joka oli osa Haifan saksalaista siirtokuntaa. Hansin veli, Konrad, oli jo palannut Sveitsiin, joten Hans oli ainoa nuori mies perheen kotona Waldheimissa.

Toinen maailmansota
Toisen maailmansodan aikana Hans oli vanhempineen Palestiinassa. Hän opiskeli sähköasentajaksi, mutta saadakseen pätevyyden hänen piti jatkaa opintojaan Sveitsissä, jonne hän saapui syyskuussa 1946. Hän palasi Israeliin vuonna 1962. Kuten aikaisemmin on jo mainittu, hänen vanhempansa lähetettiin vuonna 1948 Kyprokselle templereiden ryhmän mukana.

Jälleen Israelissa
Hansin vanhemmat onnistuivat pääsemään Kyprokselta Sveitsiin ja asuivat Karmel-lähetyksen päämajassa Rämismühlessä. Anna-äiti ei kuitenkaan ollut onnellinen siellä ja halusi palata Israeliin. Karmel-lähetyksen johtajat suostuivat siihen ja he saivat Israelin hallitukselta luvan palata maaliskuussa 1950. He halusivat palata Waldheimiin, mutta siitä oli tullut moshav (maanviljelysiirtokunta), Alonei Abba, jossa vain juutalaisilla oli siihen aikaan lupa asua.
    Anna ja Gottfried muuttivat takaisin Karmel-vuorelle. Hans työskenteli sähköasentajana Beit Shalom-hotellissa. Esther Meyer saapui vuonna 1965 auttamaan Meyerin perhettä. Kolme vuotta
myöhemmin Hans ja Esther avioituivat. He asuivat yhdessä Hansin vanhempien kanssa vuoteen 1969 asti, jolloin Konrad vei vanhempansa Sveitsiin vanhainkotiin.
    Myöhemmin pastori Magne Solheim pyysi Hansia työhön uuteen Elias-kirkkoon Meir-kadulle. Anna ja Gotfried Meyer olivat olleet hänen seurakuntansa jäseniä siitä lähtien, kun hän saapui maahan vuonna 1949 ja alkoi pitää jumalanpalveluksia sapattina St. Luke’s -kirkossa.
    1980-luvun alussa Haifaan rakennettiin uusi konferenssikeskus maapalstalle, joka kuului Hansin veljelle Konrad Meyerille. Hansia pyydettiin asentamaan sinne sähköt. Kun Beit Yedidiah -keskus avautui vuonna 1981, Hans ja Esther muuttivat sinne. Hansista tuli talonmies ja puutarhuri ja Esther oli keittäjä ja vastuussa järjestysasioista.
    Palveltuaan kuusi vuotta Beit Yedidiahissa Hans ja Esther jäivät eläkkeelle. He asuivat Karmelilla ja osallistuivat aktiivisesti Bethesda-seurakunnan toimintaan.
    Kun Hans oli 75-vuotias, Jumala puhui hänelle kasteesta. Hans oli kuuliainen ja hänet kastettiin kesäkuussa 1995 yhdessä nuorimman tyttärensä kanssa.
    Hansin saatua sydänkohtauksen tammikuussa 2011 Hans ja Esther päättivät muuttaa Ebenezer-kotiin. Hans nukkui pois 16. joulukuuta 2014.

    Esther on yhä hyvässä kunnossa ja aktiivinen. Hän on kiireinen lasten ja lastenlasten kanssa, jotka edustavat Haifassa syntyneiden uskovien neljättä ja viidettä sukupolvea.

Kirjoittaja: Esther Meyer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)