perjantai 5. tammikuuta 2018

Hääkutsuja


Otteita Itä-Siperian-lähettimme saarnasta Matteuksen evankeliumin 22. luvun pohjalta:

Ja Jeesus rupesi taas puhumaan heille vertauksilla ja sanoi: "Taivasten valtakunta on verrattava kuninkaaseen, joka laittoi häät pojallensa. Ja hän lähetti palvelijansa kutsumaan häihin kutsuvieraita, mutta nämä eivät tahtoneet tulla. Vielä hän lähetti toisia palvelijoita lausuen: 'Sanokaa kutsutuille: Katso, minä olen valmistanut ateriani, minun härkäni ja syöttilääni ovat teurastetut, ja kaikki on valmiina; tulkaa häihin'. Mutta he eivät siitä välittäneet, vaan menivät pois, mikä pellolleen, mikä kaupoilleen; ja toiset ottivat kiinni hänen palvelijansa, pitelivät pahoin ja tappoivat. Mutta kuningas vihastui ja lähetti sotajoukkonsa ja tuhosi nuo murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. Sitten hän sanoi palvelijoillensa: 'Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut eivät olleet arvollisia. Menkää siis teiden risteyksiin ja kutsukaa häihin, keitä tapaatte.' Ja palvelijat menivät ulos teille ja kokosivat kaikki, keitä vain tapasivat, sekä pahat että hyvät, ja häähuone tuli täyteen pöytävieraita. Mutta kun kuningas meni katsomaan pöytävieraita, näki hän siellä miehen, joka ei ollut puettu häävaatteisiin. Ja hän sanoi hänelle: 'Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?' Mutta hän jäi sanattomaksi. Silloin kuningas sanoi palvelijoille: 'Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen'. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut."
(Matteus 22:1–14)

Oletko sinä saanut aiemmin hääkutsun? Uskon, että kaikki meistä on jossakin vaiheessa elämässään saanut kutsun häihin. Viimeisimmän kerran olin kaverin häissä noin 1,5 vuotta sitten. Opiskelimme samaan aikaan teknillisessä yliopistossa ja myös opiskelujen jälkeen olemme pitäneet yhteyttä. Hän yritti tavoitella minua noin 2 vuotta sitten puhelimitse, mutta ei saanut yhteyttä minuun, kun olin Venäjällä. Lopulta laittoi sähköpostia Kylväjän kautta ja sain kutsun sitä kautta tiedon häistä. Olin oikein iloinen hääkutsusta.

Menin häihin ja oli oikein suuri ilo nähdä kaveria pitkästä aikaa. Oli hienoa nähdä, että hän oli löytänyt vaimon. En ollut aiemmin nähnyt hänen vaimoa, mutta olin kuullut hänestä paljon kaverin kertomana. Häissä oli oikein iloinen tunnelma, ruoka oli oikein hyvää, ihmiset olivat oikein mukavia ja tutustuin myös uskoviin ihmisiin häissä. En tiedä oliko tosin joku mahdollisesti jäänyt häistä pois?
Miksi joku on voinut jäädä häistä pois? Vastaus tähän kysymykseen löytyy myös Luukas 14:18–19:
Mutta he rupesivat kaikki järjestään estelemään. Ensimmäinen sanoi hänelle: 'Minä ostin pellon, ja minun täytyy lähteä sitä katsomaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä'. Toinen sanoi: 'Minä ostin viisi paria härkiä ja menen niitä koettelemaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä'.
Olen huomannut, kun kutsun ihmisiä seurakuntaan, että kutsusta kieltäytyvillä on samat syyt kieltäytyä kutsusta, kuin näillä häihin kutsutuilla. Ensimmäinen syy kieltäytyä kutsusta on liiketoimet ja työ.

Työ ja liiketoimet ovat tärkeitä asioita elämässä. Meidän täytyy tehdä töitä, että voimme elättää itsemme ja perheemme. Jos kuitenkin työstä tulee liian tärkeä, niin se menee Jumalan edelle, jolloin siitä tulee epäjumala.

Yrjö Nimen vieraillessa täällä hän kertoi meille eräästä huoltamoyrittäjästä. Yrjö oli kutsunut häntä usein seurakunnan tilaisuuksiin, mutta hän ei päässyt tulemaan, koska hänellä oli työ. Hän kieltäytyi joka kerta kutsusta. Erään kerran Yrjö meni huoltamoon ja huomasi sisällä valkoisella liinalla katetun pöydän, pöydällä olevat kynttilät ja huoltamoyrittäjän kehystetyn kuvan. Yrjö katsoi kuvaa ja kävi mielessään, ei kai vaan hän ole kuollut. Tiskillä varmistettiin, että hän oli kuollut äkillisesti sairauskohtaukseen. Yrjö totesi, että yksin Jumala tietää millainen suhde hänellä oli Jeesukseen.

Toinen yleinen syy kieltäytyä kutsusta löytyy kohdasta Luukas 14:20:
Vielä toinen sanoi: 'Minä otin vaimon, ja sentähden en voi tulla'.
Vaimo, lapset ja ylipäätään perhe ovat hyvin tärkeitä asioita elämässä. Kuitenkin, jos ne menevät Jumalaa tärkeämmäksi, silloin perheestäkin voi tulla epäjumala.

Sinä olet kutsuttu karitsan hääaterialle. Mitä sinä vastaat kutsuun? Uskovat on myös kutsuttu kutsumaan muita ihmisiä Jeesuksen luo karitsan hääjuhlaan. Jumala on kutsunut minut tänne Jakutskiin kutsumaan teitä tulemaan Jeesuksen luo karitsan hääjuhlaan. Sinä voit toimia myös kutsujana omassa elämässäsi. Esimerkiki voit jonkun kysyessäsi sinulta, että mitä teet Sunnuntaina. Voit vastata, että menen seurakuntaan, haluatko tulla mukaan? Ehkä tämä ystäväsi tulee ja kuulee evankeliumin täällä ja tulee uskoon.

Saarnateksti kertoo lopussa miehestä, joka oli tullut omissa vaatteissa hääjuhlaan.
Mutta kun kuningas meni katsomaan pöytävieraita, näki hän siellä miehen, joka ei ollut puettu häävaatteisiin. Ja hän sanoi hänelle: 'Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?' Mutta hän jäi sanattomaksi. Silloin kuningas sanoi palvelijoille: 'Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen'. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut. (Matteus 22:11–14)

Kuka oli tämä omissa vaatteissa oleva mies? Tiedämme, että Matteuksen evankeliumi on kirjoitettu juutalaisille. Juutalaiset ovat hyvin uskonnollisia. He pyrkivät täyttämään lain jokaisen kohdan ja pyrkivät näin omilla ansioilla saada aikaan Jumalan suosio. Ajattelen, että tämä mies, joka oli omissa vaatteissa, pyrki omilla hyvillä teoilla saamaan aikaan pelastuksen. Hän ei ollut ottanut vastaan Jeesuksen sovitustyötä, vaan luotti omiin hyviin tekoihin.

Tämä on tietyllä tavalla vaarallista myös omalla kohdalla, että sortuu uskonnollisuuteen. Uskonnollisuus ei pelasta, vaan yksin Jeesus voi pelastaa.

Miten me voimme saada sitten Jeesuksen lahjapuvun? Lyhyesti sanottuna kaste ja usko Jeesukseen. Kasteesta voimme lukea jakeen Galatalaisille 3:27:
Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet. (Gal. 3:27)

Ja uskosta Jeesukseen voimme lukea jakeen Johannes 3:16:
Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)