sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Huovutuskurssilla Mongoliassa

Mongolian-lähettimme Marjut Tikkanen pääsi upottamaan kätensä huovutusvillaan Kylväjän yksinhuoltajahankkeeseen kuuluvalla huovutuskurssilla. 


Mongoliassa on viime vuoden alusta toiminut yksinhuoltajahanke, jossa pyritään tukemaan yksinhuoltajia muun muassa tukien hankinnassa ja koulutuksen saamisella. Mongolian valtio on myös havahtunut yksinhuoltajien määrän hurjaan kasvuun. Siksipä kyseinen projekti on osunut juurikin ajan hermoon. 

Yhdelle yksinhuoltajaryhmälle järjestettiin villakurssi syksyllä 2017. Minäkin pääsin mukaan. Mielelläni teen käsitöitä ja tätä kurssia en halunnut jättää väliin. Otinpas omat huovutusneulanikin mukaan, jos niitä tarvittaisiin. Ajatukseni nimittäin oli, että voisin antaa omalta osaltani ideoita villan käsittelyyn. Täällä kun kovin pidetään ja tykätään perinteisistä tavoista, malleista ja kuvioista. Ehkäpä osaltani voisin olla auttamassa ja antamassa länsimaalaista näkökulmaa – niitä paikalliset toivovat, jotta voisivat myydä tuotteitaan turisteille tai jopa ulkomaille.

Minut otettiin hyvin vastaan. Välissä olin vähän toimettomana, joten silloin oli hyvää aikaa istahtaa puhdistamaan villoja. Villat olivat likaisia kaikesta! Löysin kerran toukankin kiemurtelemasta tuuhean karvan peitosta. Villan puhdistettiin siis käsin. Nypittiin kevyiksi haituviksi. Huomasin, että joillekin se oli haastavaa hommaa, koska näkö olisi vaatinut silmälasit. Puhdistuksen jälkeen villoista tehtiin levyjä. Se oli kiitollista puuhaa, sillä levyistä tuli ihanan pehmeitä ja höttösiä!

Ennen kuin sain upottaa sormeni saippuaan ja alkaa hommiin, tehtiin kaikkein tärkein asia. Otimme kuvia minusta ja opettajasta sekä minusta ja opiskelijoista. Täällä saa tuntea itsensä julkkikseksi. Siitä ei kannata ressata tai joutuu olemaan nokka nyrpillään aika useasti. Nyt opettaja sai oman ilonsa siitä, että hänen opetuksessaan on kielitaidoton länsimaalainen!

Olen aikaisemmin Suomessa huovuttanut pienen koristepallon. Sekin oli niin tuskaa, etten ymmärrä, mitä iloa koko touhusta saa. Perustiedot olivat siis kunnossa ja asennettakin oli helppo muuttaa. Alustana oli muovilattiamatto, saippuana täällä käytettävä pyykinpesusaippua ja suojana valoverho. Sitten ei muuta kuin pyörittämään, paijailemaan ja hieromaan loputtomia minuutteja. Välistä hankaluutena oli ymmärtää, mitä minun olisi pitänyt tehdä. Varsinkin tekeleeni kulmat olivat haastavia tajuta. Opettajani kieritti niitä ja aukaisin kulmia useaan otteeseen. Mutta parin tunnin päästä alkoi näyttämään jo todella hyvältä. Kotitehtäväksi sain pestä työni kuumalla vedellä ja ommella kuviot. Niitä kuvioita mallailtiin jo etukäteen kurssilla. Oli kukkaa, sarvia ja muita perinteisiä kuvioita.

Kotona mietin ja pähkäilin, minkä kuvion tekisin. Kirjoitin mongolialaiselle ystävälleni olisiko hänellä jokin hyvä Raamatun lause, jonka voisin kirjailla työhöni. Hän kysyi, mitä olen tekemässä. Kerroin, että tästä tulee jonkinlainen istuma-alusta, jonka voisin antaa  lahjaksi sitten lähtiessämme Suomeen. Sain yllättävän vastauksen: täkäläiset eivät istu kirjoitusten päälle! Olipas onni, että sen sain tietää!Tekeleeni odottaa edelleen pohjaan kangasta. Yritin kiinnittää nahkaa, mutta sen ompeleminen on niin työlästä käsin. Eiköhän se tästä, kun se päivä koittaa, kun sisuunnun tarpeeksi ja sitten neula sauhuaa.

Kurssin tuotoksina oli muun muassa huopatossuja, hattuja, koreja, laukkuja ja niitä perinteisempiä istumasuojia. Osa kurssilaisista perusti pienen huovutuspajan, josta ajattelin tilata istuma-alustoja ja muita pieniä ideoita Suomeen tuotavaksi. Huovutusneulat jäivät käyttämättä, sillä muiden työkiireiden vuoksi en päässyt olemaan kurssilla kaikkia päiviä. Olen kuitenkin saanut auttaa tätä mainitsemaani pajaa pienissä jutuissa. Sen tuotteita voi kurkistaa Facebook-sivuilta nimellä Happy wool Mongolia. Tervetuloa kurkkaamaan!

Kirjoittaja pitää omaa käsityöaiheista blogia, jossa on myös pieniä tuokiohetkiä mongolialaisesta elämästä. Lue lisää https://vuorillani.blogspot.fi/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)