maanantai 15. tammikuuta 2018

Oleskelulupajonossa paukkupakkasissa

Työntekijämme Itä-Siperiassa yrittää saada kolmen vuoden oleskelulupaa maahan, jotta hänen ei tarvitsisi matkustaa kolmen kuukauden välein ulkomaille anomaan uutta viisumia. Oleskeluluvan saaminen on kuitenkin kinkkinen prosessi:

”Tänä aamuna olimme sisäministeriön maahanmuutto-osaston edustalla jonottamassa sisällepääsyä. Tänään oli luvattu aloittaa vuorojen jakaminen hakemusprosessin aloittamiseksi. Minulla oli apuna yksi mies helluntaikirkon alkoholistikodilta ja yksi seurakuntalaisistamme, joka on auttanut hakemuksen ja liitteiden valmistelussa.

Tänä aamuna oli sikäli erikoista, ettei ovia aluksi avattukaan normaaliaikaan, vaan koko odottava joukko oli ulkona odottamassa sisälle pääsyä. Pyrkijöitä oli taas tosi paljon ja tungos ja epäjärjestys vallitsi. Sen lisäksi jäädyimme pakkasessa, joka näytti aamulla -42.

Piti välillä käydä yhdessä kaupassa lämmittelemässä. Jossain vaiheessa maahanmuutto-osaston virkamies tuli ilmoittamaan, ettei tänään jaeta vuoroja, ja syy oli kai tämä suuri epäjärjestys. Hän oli siinä vaiheessa tiedottanut puhelinnumerosta, johon voi soittaa ja ilmoittautua, niin saisi sillä tavalla mahdollisuuden aikavaraukseen ja ehkä hakemuksen esittämiseen. Emme kuitenkaan ihan heti saaneet selvää siitä puhelinnumerosta. Se vähän kulki ihmiseltä toiselle. Viimein apunani ollut seurakuntalainen sai sen tallennettua ja soitti. Sen verran paljon ihmisiä oli jo ehtinyt soittaa ja varata ajan, että hänelle ilmoitettiin, että soittakaa uudestaan helmikuussa.

Siinä vaiheessa ovet jo aukaistiin ja vähän kävimme sisällä kurkkaamassa. Keskustelimme myös muitten kanssa tilanteesta, sillä tavalla saa yleensä parhaat tiedot. Oli muun muassa puhetta siitä, että moni rekisteröityy maaseudulle johonkin provinssikaupunkiin tai kuntaan nimellisesti asumaan ja jättää sinne hakemuksensa, ja hakemus lähetetään sitten virkateitse läänin pääkaupunkiin. Sillä tavalla voi tietysti välttää tämän valtavan ruuhkan, joskin se ei ole ihan oikein.

Ei nyt oikein näytä hyvältä oleskeluluvan suhteen. Järjestelmä sinänsäkin on hyvin altis väärinkäytöksille. Voisin kuvitella, että kun helmikuussa taas on mahdollisuus varata aika, ilmoitetaan, että kiintiö on täynnä tältä vuodelta.

Tässä on kuitenkin vielä pieni mahdollisuus, kun keskiviikkona käymme toisessa virastossa. Siellä oleva henkilökunta jollain tavalla tuntee minut, koska ovat hoitaneet kutsuhakemukseni. Ainakin voisimme kysyä joitain neuvoja miten edetä tai joku muu mahdollisuus.”


Muistetaan työntekijäämme rukouksin. Pyydetään hänelle viisautta oleskeluluvan hakemisprosessiin ja Jumalan apua ja johdatusta. 


Kuva: Jussi Valkeajoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)