sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Japanin talvea

Lea Lukka Japanista kirjoittaa:

Talvi on taittumassa. Kyllä se taas tällä erää riittääkin -tunne on pinnalla. Pihalla kyllä tarkenee. Toista on sisällä. Tammi-helmikuussa oli aamulla herätessä sisällä nollan tai +1:n asteen päiviä 16. Kolmena aamuna oli pakkasta -2. Silloin vettä ei tietenkään tullut hanasta kuin tipoittain ja sitten kun sitä alkoi tulla norona, sen alle muodostui jääpuikko keittiön pesualtaaseen.

Jääpuikko altaassa

Kylmät alkoivat jo joulukuussa, jolloin silloinkin oli jo monta +2, +3 tai +4 aamua. Ei minulla ole kuitenkaan mitään syytä valittaa! Olen saanut olla terveenä koko ajan. Ehkä nousu lämpimästä vuoteesta kylmään huoneeseen on verrattavissa pikaiseen avannossa pulahtamiseen, ennen kuin saa lenkkivaatteet ylleen ja pääsee lämmittelemään ulkona juoksemalla. Kotiin palattua on keho lämmin ja suihkun aikana (vain yhtenä aamuna suihku oli jäässä) ilmapumppu ehtii lämmittää keittiön sen verran, että siellä tarkenee valmistaa aamupalan villapusero, villatakki ja ulkotakki päällä, myssy päässä ja huopatossut – joissa ainakin kahdet villasukat – jalassa. Siis kaiken kaikkiaan pirteä aamun aloitus!

Tällä seudulla ei satanut luntakaan kuin muutamana päivänä vähäsen, joten liikkuminen oli helppoa. Monilla alueilla Japanissa lunta satoi jopa metrikaupalla. Uutisissa ilmoitettiin sellaisia lukuja kuin 2 metriä, 3 metriä tai 4 metriä. Joka vuosi aina jokunen ihminen kuolee, kun putoaakin itse katolta lumen sijasta, jota on ollut lapioimassa alas. Nyt, maaliskuuta lähestyttäessä, aurinko valaisee ja lämmittää päivällä etelänpuoleiset huoneet niin, että niissä selviää muutaman tunnin ilman tehokasta, mutta nukuttavaa (!) ja sammutettaessa käryttävää öljylämmitintä.

Näkymä Lean työhuoneen ikkunasta


Huonokuntoisille talvi on kuitenkin melkoinen koetus. Olen ollut kovasti huolissani eräästä seurakuntalaisesta (69 v.), K-sanista, joka asuu yksin yli sata vuotta vanhassa sukunsa talossa. Se talo on vielä kylmempi kuin tämä kirkkorakennus, jossa itse asun. Siihen taloon vuoren juurella ei osu kunnolla aurinkokaan. K-san sai lonkkamurtuman viime elokuussa eikä siksi pysty esimerkiksi nostamaan muutaman litran öljysäiliötä lämmittimeen. Hän on sinnitellyt japanilaisen kotatsun (matala pöytä, jonka päällä on peitto ja alla lämpölamppu) varassa kylmyydessä ja kivuissa. Ei-kristitty sisko miehineen tarjoaa hänelle joskus kyydin sairaalaan, kun autolla ajaminenkin tekee kipeää.


Seuraa Lean elämää ja työtä Japanissa ja tule mukaan rukouksin. Liity Lean renkaaseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)