perjantai 2. maaliskuuta 2018

Kalosseja ja kertomuksia

Kielityöntekijämme Kaukasiasta kirjoittaa:

”Kalossit ovat muuttaneet itsensä nykyaikaisemmiksi.” Tämä lause huvitti kovin vuoristokylän naisia viime viikon maanantaina. Olimme pitämässä kirjoituskurssia ja kalossi kuului aakkosten esimerkkisanoihin, joista kirjoitettiin pieniä tarinoita. Niistä tehdään myöhemmin kirjanen, jota voi käyttää koulussa lukemaan opettelevien lasten apuna, aapisen täydennyksenä. Kurssilla oli viisi innokasta nuorta naista. Kaksi heistä on ollut mukana kaikilla kolmella kerralla, kun olemme näitä kursseja pitäneet.

Istuimme lattialla, tyynyillä, matalan pöydän ääressä. Huoneessa oli lämmintä, koska kamiinassa paloi tuli. Kun aloitimme kahden päivän kurssimme, aikaisemmilla kerroilla mukana olleet halusivat lukea ääneen kotona kirjoittamiaan kertomuksia. Kaksi nuorta äitiä oli kuunnellut isoäitinsä muisteluita ja kirjannut ylös, millaista oli olla paimenessa kesällä, tai kylässä talvella, kun muutenkin huonokuntoinen tie oli lumen takia poikki. Kolmas rouva oli kirjoittanut eläinsadun. – Oli ilo työskennellä näiden naisten kanssa, mitä aihetta tahansa me heille ehdotimme, he hetken mietittyään alkoivat kirjoittaa kynä sauhuten. Kirjoitusten ääneen lukeminen on aina palkitsevaa. Päivän päättyessä he kysyivät: ”Voidaanko me kirjoittaa kotona lisää?”
Näistä kirjoituksista paikallinen yhdysopettajamme ”Valo” kokoaa toisenkin kirjasen, jossa sitten on kertomuksia entisistä ajoista sekä eläinsatuja.

Yksi kurssilaisista sitten näytti kännykästään kuvan ”nykyaikaisista” kalosseista: Kun tavallisesti kalossit ovat yksinkertaisia, mustia (kuva vieressä), uusiin on lisätty kullansävyisiä koristeita ja jopa värillisiä lasinpaloja kärkiosaan. Kalossit ovat tähän aikaan vuodesta tuossa kylässä tarpeen: pihat ovat yhtä liejua, samoin pienemmät tiet, joten ulkona kävellessä paremmat kengät tahtovat mennä pilalle. Kun kävimme naapureissa ”Tarmokkaan” kanssa, panimme kalossit sukkien päälle jalkaamme. Ne on helppo riisua ja pukea.

Lue lisää Kylväjän työstä Kaukasiassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)