lauantai 29. syyskuuta 2018

“Kaikki on hyvin” – Marja Eskola 19.4.1940–18.9.2018

Rakas sisaremme Kristuksessa, lähetys-sairaanhoitaja, ”SISTER MARJA” Eskola pääsi pyhien lepoon ja rauhaan 18.9.2018.Hänen sisarensa Raija oli hänen vierellään kaksi päivää ja yötä. Viimeisen vuoden aikana Marjan voimat olivat vähitellen hiipuneet sydänlihaksen rappeutumisen vuoksi, myös munuaisten toiminta heikkeni. “Ei ole kipuja, mutta en jaksa enää mitään. Kiitos ystävyydestä ja työtoveruudesta”, oli Marjan viimeisiä viestejä. Sisaruksilleen vuoteensa vierellä hän toisteli: “Kaikki on hyvin.” Enkelien saatossa hän sai siirtyä rauhallisesti lepoon odottamaan meidän Herramme ilmestymistä.

Marja oli ”oikea israelilainen”, joka ei vain uskonut, vaan myös eli elämänsä uskonsa mukaisesti. Ystävyytemme ja työtoveruutemme Marjan kanssa alkoi jo 58 vuotta sitten Turun Betelin nuorten raamattupiirissä. Uskoon tulleiden opiskelijoiden kanssa saimme kutsua ihmisiä kaduilta ja sairaaloissa Sanaa kuuntelemaan. Marja julisti: “Ei riitä, että olet saanut Jeesuksen, onko Jeesus saanut sinut?!” Myöhemmin tuo pieni opiskelijaryhmämme organisoitui Turun Ylioppilaslähetykseksi, nykyiseksi OPKOksi. Lähes puolet meistä lähti myöhemmin lähetystyöhön.


Marja ja muutama hänen sairaanhoitajakavereistaan aloitti työnsä Hämeenlinnan sairaalassa. Jatkaessani opintojani opettajainvalmistuslaitoksessa sairaanhoitajaryhmä oli jo kotiutunut Hämeenlinnan Kristillisen Työväenyhdistykseen, missä saimme vastata Raamatun opetuksesta nuorille ja osasta sen kokouksia. Jämsän lähetyskurssin alkajaisissa 1968 ihmettelimme: ”Ai, sinäkin olet täällä! - Sama ryhmä kuin Turussa!” Myös Norjan luterilaisen lähetysliiton NLM:n Fjellhaugin Lähetyskurssilla ja Etiopian Mekane Jeesus kirkon Eteläisen Synodin palveluksessa olimme samaan aikaan.

Marja toimi Etiopian Mekane Yesus -kirkon (EECMY)/NLM klinikoilla Dillassa, Hagere Mariamissa, Sollamossa, Megassa ja hetken Shakkisossa 1977 ennen evakuointiamme. Sollamon klinikalla hän joutui aiheettomasti syytteeseen ”kuolemantuottamuksesta”. Hänet ja työkeskuksen norjalainen johtaja pidätettiin. Yöt ”putkan” verannalla olivat kylmiä. Vasta kun saimme Yirgalemin sairaalasta lääkärin suorittamaan tuberkuloosiin kuolleen naisen ruumiinavauksen, vangit vapautettiin.

Klinikoiden työ oli vastuullista, vaikeita synnytyksiä, vaarallisia tilanteita. Aamuhartauksien lisäksi Marja osallistui evankeliomiskokouksiin aina kun mahdollista.

Kerran lähetyssihteerin lähes jokavuotisilla Etiopian työmatkoillani Marja kysyi: ”Lähdetkö mukaan?” Ajelimme pitkin savanneja Megasta etelään kohti Kenian rajaa pieneen Hododdi-kylään. Siirryimme puolipallon muotoiseen borana-oromokansan ruohomajaan. Saimme kertoa Jeesuksesta. Viimeiseksi pieni sokea borana-vaimo todisti: “Ennen olimme sokeita. Vanhimmat miehet lukivat teurastetun lehmän suolista tulevaisuuttamme – MUTTA NYT – ME NÄEMME!” Jeesus oli antanut heille ‘näön’. Sokean naisen todistuksen jälkeen kolme nuorta borana-miestä nousi nuotion viereltä seisomaan. Nostaen kätensä ylös he sanoivat: “Minä sanoudun irti Saatanasta, kaikista hänen teistään ja teoistaan. Minä tahdon uskoa Jeesukseen”. Evankelistana Marja pystyi myös avaamaan evankeliumin syvää salaisuutta esimerkiksi, kuinka tulemme vanhurskaiksi uskon kautta. Potilaat Suomen sairaaloissa, Etelä-Etiopian klinikoilla ja erityisesti lapset rakastivat hänen hengellisiä laulujaan.


Viimeisen vaativan työjaksonsa Marja toimi Viialan Vanhainkodin johtajana käyttäen kaikki voimansa vanhusten palvelemiseen – myös vapaa- ja eläkeaikoina! Viimeisinä sairaalapäivinä hän ei jaksanut enää vastata puhelimeen, paitsi etiopialaisen ystävänsä puheluun, josta hän oli saanut erityistä rohkaisua. Marjan suuri ilonaihe oli, että hän oli saanut palvella etiopialaisia edellä mainituilla viidellä EECMY:n työalueella.


Marjan viimeiset terveiset: “Kiitos teille ystävyydestä ja työtoveruudesta. Kaikki on hyvin”.


Kiitämme Taivaallista Isäämme Marja Eskolasta, siitä mitä hän oli, ja hänen hyvästä kristityn esimerkistään. Kiitos Jeesus vuosikymmenistä, joiden aikana me ja sinun seurakuntasi saimme Sinun ja Sister Marjan kanssa elää ystävinä ja työtovereina. Marja, silmämme kostuvat, mutta iloitsemme siitä, että säilytit uskosi täällä maan päällä viimeiseen päivään saakka. Kiitos, että Sinä nyt saat katsella Häntä, johon panit jo nuorena ainoan toivosi.

Rakas Vapahtaja, anna armosi niin, että mekin säilyisimme uskossa viimeiseen päiväämme saakka!

Jätämme Marjan rauhallisin mielin Sinun käsiisi. Ole siunattu! Siunattu olkoon Marja Eskolan muisto! Marjan siunaaminen hautaan tapahtuu lokakuussa hänen sisartensa ja muiden lähimpien sukulaisten ollessa läsnä.
Teksti: Urpo Kyyhkynen, Marjan pitkäaikainen lähettitoveri Etiopiassa

Kuva: Hilkka Hares, Marja Dillan klinikalla vuonna 1973 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)