maanantai 15. lokakuuta 2018

Srimoti Raymonin tarina

Srimoti Raymoni on bangladeshilainen säästöryhmäläinen ja kunnanvaltuutettu. Hän on hindu ja vähemmistötaustainen. Perheeseen kuuluu kaksi poikaa ja yksi tytär. Mies on päivätyöläinen pelloilla. Tässä hänen tarinansa:Monta vuotta sitten (1994) BLM-F tuli kotikylääni ja kysyi, haluaisimmeko aloittaa naisten säästöryhmän kylässäni. Olin silloin kotiäiti, mutta olin käynyt koulua 8 luokkaan asti. Minut valittiin ryhmän johtajaksi ja opetin myös muiden säästöryhmien naisia lukemaan. Elämäni muuttui paremmaksi sen jälkeen, kun sain olla mukana säästöryhmässä. Pystyimme ryhmänä ostamaan maata ja lehmiä. Opin myös tekemään käsitöitä ja olin sen jälkeen käsityönopettajana koululapsille. Olen edelleen ryhmämme johtaja.

Kun olin ollut säästöryhmässä kolme vuotta, kyläni ihmiset pyysivät minua osallistumaan kunnallisvaaleihin. Minulle kerrottiin, mitä se tarkoittaisi käytännössä, jonka jälkeen suostuin siihen. Ennen säästöryhmän aloittamista kukaan ei tuntenut minua, mutta sen takia, että olin mukana ryhmässä, ihmiset oppivat tuntemaan minut. Olin kunnanvaltuustossa yhteensä viisi vuotta. Valtuustossa oli 9 miestä ja 3 naista. Aikaisemmin olin todella ujo, enkä uskaltanut puhua ihmisten edessä. Kun olin ollut mukana säästöryhmässä ja kunnanvaltuustossa tulin vahvemmaksi, uskalsin puhua ihmisten edessä ja opin miten tehdä töitä yhteisön kanssa. 

Palvelin ihmisiä eri tavoin, esimerkiksi 6 kylää sai avullani käymälät, köyhät saivat vaateavustusta talvella ja jotkut vanhat ihmiset saivat rahallista tukea valtiolta. Tulin iloiseksi siitä, että sain auttaa muita. Saamansa avun takia he rukoilivat puolestani ja uskon, että sain erityistä siunausta jumalalta (Srimoti on hindu, toim. huom). Aikaisemmin pelkäsin ihmisiä, mutta nyt olen puhunut kunnanvaltuuston edessä ja itseluottamukseni on vahva! 

Vaikka en enää ole mukana kunnanvaltuustossa maaseudun ihmiset pyytävät minua edelleen apuun jos heillä on mitään ongelmia. He kunnioittavat minua ja kuuntelevat neuvojani. Minua on pyydetty uudestaan osallistumaan kunnallisvaaleihin. Itseni takia se ei minua kiinnosta, mutta voisin osallistua uudelleen heidän takiaan. Jos meillä ei ole edustajaa valtuustossa, emme saa apua. Aikaisemmin pääuskontoon kuuluvia hyökkäili kyläämme ja yrittivät riistää meiltä maata. He jopa murhasivat yhden miehen ja yrittivät huijata kyläläisiltä rahaa. Sen jälkeen, kun minä pääsin valtuustoon, niitä hyökkäyksiä ei ole enää ollut. On tärkeää, että vähemmistöheimoihin kuuluvia on valtuustossa niin, että muut eivät käytä meitä hyväksi ja riistä meidän resursseja laittomasti.

Alussa mieheni ei pitänyt siitä ajatuksesta, että olisin kunnallisvaltuutettu. Hän ei aikaisemmin kuunnellut minun mielipiteitäni. Nykyään hän tukee minua, päätämme asioista yhdessä ja hän saattaa jopa laittaa ruokaa kotona, jos minulla on muita menoja.

Toivoisin, että kaikki maaseudun naiset Bangladeshissa voisivat myös ruveta saamaan tuloja ja johtamaan perhettään. Toivoisin, että muillekin voisi käydä niin hyvin, kuin minulle on käynyt. Toivon, että kylissä tapahtuisi kehitystä, niin että ongelmia olisi vähemmän. Olisi tärkeää, että vähemmistöheimoihin kuuluvat naiset pääsisivät päättämään asioista ja että lapset saisivat koulutusta, jotta he voisivat vaikuttaa asioihin. Kaikista köyhimmät tarvitsevat apua kunnan päättäjiltä. Uudet vaalit ovat tulossa pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)