tiistai 23. lokakuuta 2018

Syksyn juhlakausi Israelissa

Projektikoordinaattorina Caspari-keskuksessa Israelissa työskentelevä Sanna Erelä kirjoittaa:

Lähes koko syyskuun kestänyt juhla-aika Israelissa on ohi, ja on taas palattu arkeen. Nyt säät ovat vähitellen viilenemässä, mutta lehtimajajuhlan aikaan Jerusalemissakin ihmiset yleensä tarkenevat vielä hyvin istuskella iltaa tai jopa yöpyä majassa. Lehtimajoja rakennetaan pihoille ja parvekkeille ympäri kaupunkia – tämän kirjeen kuvituksena saat nähdä muutaman minun kotikulmiltani. Monet niistä ovat etääntyneet melko kauas raamatullisista esikuvistaan; muovi on tullut luonnonmateriaalien tilalle. Silti ne ovat omalla tavallaan hyvin viehättäviä.

Kevään juutalaiset, raamatulliset juhlat eli pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla, ensihedelmien juhla ja helluntai ovat jo saaneet täyttymyksensä Jeesuksessa. Jeesus on pääsiäisen puhdas uhrilammas, joka on vapauttanut kansansa synnin orjuudesta. Ensihedelmien juhla seuraa Raamatun kalenterissa happamattoman leivän juhlaa ja osuu juuri Jeesuksen ylösnousemuksen päivään. Tähän Paavali viittaa kirjoittaessaan: But now Christ has been raised from the dead, the firstfruits of those who have fallen asleep. / Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet (1. Kor 15:20). 

Helluntaina juutalaiset juhlivat sadonkorjuuta ja tooran antamista. Apostolien teot kuvaavat, kuinka pyhiinvaeltajia pursuavassa Jerusalemissa vuodatettiin Pyhä Henki monen juutalaisen sydämeen ja korjattiin suuri hengellinen sato Jumalalle. Jumalan laki kirjoitet-tiin Hengellä sydänten tauluihin (2. Kor. 3). 

Kevään raamatullinen juhlakalenteri on täynnä näitä "sattumia", jotka eivät tietenkään ole sattumia, vaan osa Jumalan täydellistä aikataulua ja Raamatun puhuttelevaa kokonaisuutta! Onkin mielenkiintoista miettiä, miten syksyn raamatulliset juhlat tulevat asettumaan Jumalan suureen suunnitelmaan. Ne ovat profeetallisia kuvia jostakin, joka ei ole vielä toteutunut. Syksyn juhlat ovat kuin kenraaliharjoitus siitä mitä vielä on tulossa. Näitä kenraaliharjoituksia juutalaiset pitävät vuosi toisensa perään ja kristittyjen sopii oikein hyvin liittyä niihin rukouksin. 

Syksyn juhla-aika alkaa uudenvuoden vietolla ja torveen puhaltamisella, joka kutsuu katumukseen ja itsetutkiskeluun. Sitä seuraa suuri sovituspäivä, joka minulle henkilökohtaisesti on puhuttelevin kaikista juhlista täällä. Koko maa hiljenee paastoon ja rukoukseen. Profeetta Sakarja kirjoittaa, kuinka Jumala vuodattaa Jerusalemin asukkaisiin armon ja rukouksen hengen ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet. He surevat häntä, niin kuin surraan ainoaa poikaa, ja valittavat häntä katkerasti, niin kuin esikoista valitetaan (Sak. 12:9-14, 13:1). Sakarjan luvuissa 12-14 on ennustus suuresta herätyksestä ja Jeesuksen paluusta tähän kaupunkiin. Kuka tietää, ehkä jo pian tulee päivä, jolloin profetia toteutuu! 

Lehtimajajuhlan rakennelmat ilmentävät Israelin kansan riippuvuutta Jumalasta erämaavaelluksen aikana ja kiitollisuutta hänen huolenpidostaan. Samalla ne viittaavat tulevaan aikaan, jolloin Jumala hallitsee näkyvästi ja luo uuden taivaan ja uuden maan (Sak. 14). 

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)