torstai 29. marraskuuta 2018

Jeesuksen seuraajia Tel Aviv-Jaffassa


Hanna Rissanen Israelista kirjoittaa:

Miten paikalliset kristityt kutsuvat toisia paikallisia mukaan seurakuntaan ja seuraamaan Jeesusta?

Immanuel-kirkon seurakunnan Avointen ovien tapahtumassa syyskuussa kirkossa vieraili kolmen päivän aikana lähes 1 500 israelilaista. Tapahtuman selostukset ja puheet olivat ensimmäistä kertaa heprean kielellä. Seurakunnan messiaaninen pastori Joel oli pukeutunut vapaasti ja kertoi kirkon keskimmäisen lasimaalauksen kohdalla oman uskoontulonsa tarinan. Hän oli ollut asepalveluksessa uskonnollisen rabbinaatin alaisuudessa, ja pyrki siihen aikaan mitä ahkerimmin ja tunnollisimmin noudattamaan käskyjä ja olemaan hyvä juutalainen, siinä onnistumatta.


Ystäväni Haifan ajoilta lähetti kaksi viikkoa sitten minulle iloisena Messenger-viestin, että on muuttanut ”naapuriin” eli Jaffaan. Kutsuin hänet Avoimien ovien tapahtumaan tutustumaan Immanuel-kirkkoon. Hän ilahtui kutsusta ja tuli viikko sitten sapattina. Esittelyn aluksi hän vaihtoi pari iloista sanaa, mutta tilaisuuden jälkeen hän poistui nopeasti ja lähetti minulle viestin, jossa kertoi loukkaantuneensa Joelin todistuksesta. Jopa jotkut omat messiaaniset juutalaiset seurakuntalaiset olivat hämmentyneitä Joelin rohkeudesta ja avoimuudesta. He muistelivat, kuinka aiemmin tanskalainen pastori ja viime vuonna brittiläinen pastori olivat puhuneet ja tulkki oli kääntänyt hepreaksi. Ulkomaalainen pastori, joka puhui englanniksi tulkin välityksellä, pukeutuneena papin asuun, toi sanoman välimatkan päästä, ja todistus oli helpompi kuulla ja ottaa vastaan. Kun sama tulikin suoraan paikalliselta juutalaissyntyiseltä ja hepreaksi, kävi se aivan toisella tapaa kohti ja suorastaan loukkasi.

Immanuel-kirkon lasimaalaukset kertovat Pietarista, ja eikös Pietarin julistuksesta juuri mainita, että hänen saarnansa vaikutuksesta kuulijat saivat piston sydämiinsä ja kysyivät: ”Mitä meidän pitää tehdä, että pelastuisimme?”

Juutalaiselle on helpompi ottaa vastaan julistusta ulkomaalaiselta, ja moni messiaaninen on tullut uskoon kristityn välityksellä ulkomailla matkustaessaan. Siihen perustuu mm. HIT International, jonka on perustanut israelilaissyntyinen messiaaninen juutalainen Omri Yaakuboviz. Hän vieraili Suomessakin viime keväänä. Omri tuli itse aikoinaan uskoon reppureissullaan majoittuessaan uskovaisten luona. Hän perusti siitä innostuneena HIT (Hosting Israeli Travelers) -verkoston. Siihen on jo moni suomalainenkin liittynyt.

Itsekin olemme todenneet omassa työssämme, että heprean kieltä osaavina meidän on hyvin helppo päästä paikallisten kanssa juttusille ja keskusteluihin. Kirkkoomme tulee helposti sellaisia, jotka suorastaan haluavat kääntyä kristityiksi, pois juutalaisesta uskostaan. Heille on jotenkin helpompi tehdä totaalinen ero entisestä elämästään sen sijaan, että edelleen pysyisivät juutalaisina viettäen juutalaisia juhlia. Juutalainen usko esiintyy heille tuomitsevana ja niinpä he haluavat hylätä kaiken. Tätä taustaa vasten ei ole niin helppoa olla synnyttämässä paikallista messiaanista seurakuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)