torstai 22. marraskuuta 2018

Jotta hän saisi kuulla Jeesuksesta

Hiroko Asuma (vas.) ja Rouva A. (oik.)

Lähetystyöntekijä Lea Lukka Japanista kirjoittaa japanilaisesta rouvasta, jolla on lahja kutsua toisia Jeesuksen luo: 

Hiroko Asuma on töissä Koben kaupungintalolla. Eräänä päivänä hän sai uuden työtoverin, rouva M:n. Heti ensi tapaamisella Hirokon valtasi tunne: ”Olen täällä töissä tämän ihmisen takia!” Tämä rouva M. oli käynyt lapsena pyhäkoulua. Nyt hän laulaa Hirokon pienen kotikirkon, Seishinin luterilaisen kirkon, kuorossa. Kuoro harjoittelee aina jouluksi Messias-oratorion Hallelujan ja esittää sen sitten joulujuhlan huipennukseksi. 

Seishinin kirkko on syntynyt kolmisenkymmentä vuotta sitten lähettien omassa kodissaan aloittamasta kotikokouksesta. Hiroko tuli mukaan jo alkuvaiheessa, kun nuori norjalainen naislähetti Inger Janet piti kirkolla englannin piiriä. Hiroko kokee omakseen Paavalin sanan Timoteukselle: ”Julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan.” 

Kun Hirokon tytär tuli siihen ikään, että äiti alkoi etsiä hänelle pianonsoiton opettajaa, hän sai kuulla eräästä taitavasta, mutta hirveän ankarasta opettaja I:stä. ”Ajattelin, että tutustuin tähän henkilöön, että hän saisi kuulla Jeesuksesta”, Hiroko kertoo. Hiroko alkoi rukoilla I:n puolesta. Hän kutsui tätä teelle kotiinsa, alkoi pelata tennistä samassa ryhmässä, jossa I. pelasi sekä keilasi yhdessä hänen kanssaan. ”Annoin hänelle myös traktaatteja, vaikka pelotti.” Myös monenlaista muuta Hiroko keksi saadakseen I:n tulemaan kirkkoon. Jonkun kerran I. onkin käynyt kirkossa, mutta ei ole vielä kääntynyt kristityksi. 

Rouva A:n (kuvassa oikealla yhdessä Hirokon kanssa) Hiroko tapasi ensimmäisen kerran kaupassa. Kuultuaan tämän kiinnostuksesta englannin kieltä kohtaan Hiroko kutsui hänet suomalaisen lähetin, Kristiinan, pitämään englannin kerhoon kirkolle. Siitä on jo parikymmentä vuotta. Sen jälkeen A. on ollut Laurin pitämässä englannin luokassa vuoden ja on parhaillaan Lean vetämässä englannin luokassa. Englannin lisäksi piirissä opiskellaan aina m
yös Raamattua. Halleluja-kuorossa A:lla on tärkeä tehtävä kuoron pianistina. Rouva A. on kyllä kiinnostunut kristinuskosta, mutta pelkää, että Jeesuksen opetuslapseksi tunnustautuminen sekoittaisi hänen nykyisen onnellisen elämänsä. 

Rouva N. oli jo ennestään Hirokon ystävä siinä vaiheessa, kun Hiroko kutsui hänet kirkkoon. N. alkoikin käydä ahkerasti kirkossa ja hänet myös kastettiin. Sitten tapahtui jotain, minkä vuoksi N. jättäytyi pois seurakunnasta. Hirokon mukaan N:lle uskottiin liian varhain liian vastuullinen tehtävä kirkolla, mikä väsytti ja ehkä katkeroittikin hänet.

Herra K:hon Hiroko tutustui asuntoalueensa kerhotalossa kokoontuneessa englannin luokassa. Seishinin kirkon pastorina toimi siihen aikaan miestyöstä innostunut Tapio. Hiroko kutsui K:ta kirkkoon sanoen: ”Meillä on kirkolla Suomesta tullut lähettiperhe. Etkö lähtisi tapaamaan?” K. lähti, kiinnostui ja hänet kastettiin. Melko pian sen jälkeen K. kuoli syöpään, mutta ehti ennen kuolemaansa kutsua erään tuttavansa kirkkoon. Tämä tuttavakin kastettiin. Hiroko jatkaa: ”Koko kirkon väki tykkäsi herra K:sta. Yhteinen aikamme jäi vähäiseksi, mutta kiitän Jumalaa siitä, että sain tutustua häneen. Odotan innolla hänen tapaamistaan taivaassa”.

Hirokolla on ihmisten toisiinsa ja Jeesukseen tutustuttamisen armolahja. Monia muitakin hän on varmaan kutsunut tässä mainittujen lisäksi. Ihmisten kutsumisesta hän totesi, ettei sitä voi tehdä, ellei oma uskonelämä ole kunnossa ja virkeää. Samalla hän pahoitteli sitä, että on itse nykyään aika penseä. (Lukija saa olla tästä eri mieltä! Kirjoittajan huomautus.) Siitä hän sanoi kuitenkin olevansa varma, että Jumala on olemassa ja ettei ole olemassa muuta Pelastajaa kuin Jeesus.

Hiroko on myös miettinyt sitä, miksi vain harva japanilainen kiinnostuu kristinuskosta. Hän arveli, että syy siihen on – ainakin hänen asuntoalueellaan Seishinissä – se, että ihmiset ovat vauraita ja että heillä on jo kaikki, mitä he mielestään tarvitsevat hyvään, onnelliseen elämään.

Lopuksi Hiroko halusi vielä korostaa lähetystyöntekijöiden panoksen suurta merkitystä. Hän on hyvin kiitollinen heidän olemassaolostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)