keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Lähetitkin tarvitsevat huoltoa
Bethany-kodissa Hong Kongissa työskentelevät Mirja ja Urpo Raunio kirjoittavat:

Olemme työssämme tutustuneet moneen lähetystyöntekijään, joka on väsynyt, pettynyt, järkyttynyt tai jopa akuutissa kriisissä. Aivan viime aikoina useat lähetit ovat joutuneet lähtemään pois Itä-Aasian kentältä asuinmaan hallituksen kristittyihin ja myös ulkolaisiin lähetys- ja avustustyöntekijöihin kohdistuvien painostustoimien takia. Useassa tapauksessa lähettikollegat tai paikalliset seurakuntien johtajat ovat pyytäneet esimerkiksi pitkäaikaisimpia ja eniten verkostoituneita lähettejä lähtemään maasta, jotta vältetään hallituksen taholta vielä suurempia ongelmia kirkolle ja paikallisille kristityille. Äkkilähdön aiheuttama shokki voi siis olla Bethanyn vierastalon vieraalla akuuttina päällä. Tulevaisuus voi olla heille täysin auki, aina ei ole kotia tai edes seurakuntaa tai lähetysjärjestöä odottamassa kotimaassa, jonne pitäisi palata.  

Monet heistä ovat pyytäneet keskusteluapua ahdistukseensa. Saadaksemme paremman kuvan heidän tilanteestaan ja samalla selkeyttääksemme heidän omia ajatuksiaan pyydämme joskus ihmistä piirtämään paperille elämänsä aikajanaa, piirtämään tai kirjoittamaan siihen liittyviä isoja tapahtumia, ihmisiä jne. ja samalla kertomaan tarinaansa. Piirtäessään ja samalla kertoessaan tarinaansa heille ei tarvitse juurikaan esittää kysymyksiä, vaan vain kuunnella, lohduttaa ja rohkaista ja lopuksi rukoilla yhdessä Jeesuksen nimessä Taivaan Isää auttamaan.


Lähettihuollon tarve tuli erityisesti esille erään pari vuotta ulkomailla lähettinä palvelleen nuoren naisen kertomuksesta. Hänen lähetysjärjestönsä ei mitenkään järjestänyt Member Care -lähettihuoltoa. Kotimaahan tullessaan hänen kotiseurakuntansakaan ei osannut auttaa. Päinvastoin pastorit ja vanhimmisto kokivat palaavan lähetin jonkinlaiseksi uhkaksi tai ainakin harmiksi heidän hierarkiselle tavalleen toimia. Hänen aloitteellisuuttaan ei seurakunnassa katsottu hyvällä. Paluushokki oli itse asiassa kovempi kuin asemamaahan asettautuessa. Nuori lähetti alkoi ottaa kontakteja muihin lähetystyöstä palanneisiin nuoriin aikuisiin, ja kaikilla heillä olikin palaamiseen liittyviä haasteita ja ongelmia. He ovatkin sittemmin kokoontuneet yhteen jakamaan tuntojaan omassa viitekehysryhmässään. He ovat ymmärtäneet järjestää yhteisiä tilaisuuksia ja saada kokeneempia mentoreita auttamaan heitä.
Myös ennenaikaiset kentältä poistumiset oman jaksamisen vuoksi aiheuttavat surun ja pettymyksen tunteita. Silloin lähettäjiltä ja omalta seurakunnalta vaadittaisiin viisautta olla syyllistämättä itsensä epäonnistuneiksi kokevia. Näitäkin kohtaloita olemme täällä nähneet ja parhaamme mukaan yritämme tukea heitä valmistautumisessa kohtaamaan ahdistusta tuottavat asiat kotimaassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)