perjantai 23. marraskuuta 2018

Vapaaehtoisena vanhainkodissa

Kaisa Hirvikangas kirjoittaa Haifasta Israelista:

Olen turkulainen kätilö ja terveydenhoitaja. Työvuosia on takana jo paljon. Viimevuotisessa kehityskeskustelussa esimieheni kanssa laitoin seuraavan vuoden tavoitteeksi "hyvän työkyvyn ylläpitämisen". Tästä ja syksyllä 2017 tapahtuneesta Myanmarin rohingya-pakolaisten uutisoinnista lähti minussa käyntiin prosessi, jossa kysyin: voisinko rukoilemisen, rahan antamisen ja asiasta puhumisen lisäksi vielä tehdä jotain konkreettista käsilläni, ammattitaidollani kristittynä hoitajana jossain päin maailmaa... Vapaaehtoistyötä!?Suomalainen työelämä tarjoaa loistavan mahdollisuuden pitää taukoa. Vuorotteluvapaajärjestelmä antaa tilaisuuden "irtiottoon". Tällä vapaaehtoisrupeamalla lataan siis akkuja, jotta hyvä työkyky säilyy. "Kiitos kun saan tässä olla, kiitos kun saan levähtää, kiitos kun saan voimaa jolla opetella elämää..." (Simojoki-Kaskinen)

Monien vaiheiden jälkeen olen siis Haifassa Kylväjän työntekijän Pirkko Saidin talkoolaisena parin kuukauden ajan. Tätä kirjoittaessani olen ehtinyt olla Israelissa vasta viikon. Yksi Pirkon vastuualueista on Ebenezer-vanhainkoti. Olemme sopineet, että yhtenä päivänä viikossa otan osaa kodin työhön tapaamalla vanhuksia, jututtamalla heitä ja rukoilemalla yhdessä. Sellainenkin tehtävä on suunnitteilla, että tekisin haastattelun ranskaa äidinkielenään puhuvasta kodin asukkaasta. Minulla on oma huone Ebenezerin 3. kerroksessa, joten yhteydenpito ja tapaamiset on helppo järjestää. Asun siis vanhainkodissa... Tässäpä on helppo suunnitella ja kuvitella tulevaa: miten sitä sitten vanhana haluaisi asua! Tai miten toivoisi tulevansa autetuksi! Kotimaassa tosin ei enää ole vanhainkoteja, on palveluasuntoja, hoivakoteja ja senioriasuntoja.

Olen tutustunut vanhainkodin historiaan, eri vuosikymmenien vaiheisiin Ebenezer-koti, ensimmäiset 40 vuotta -kirjan avulla. Monikulttuurisuus ja -kansallisuus sekä muun muassa kielten ja tapojen runsaus ovat hyvin merkittäviä arjen käytäntöihin vaikuttavia tekijöitä. Tämä vanhainkoti on eittämättä hyvin ainutlaatuinen asukkaiden elämänkohtaloiden ja kodin syntyhistorian sekä toimintatapojen vuoksi.

Hoitolaitoksissa ja sairaaloissa yleisesti kerrataan ensiapu-, elvytys- ja evakuointitaitoja esimerkiksi tulipalon varalle. Näissä olosuhteissa korostuu turvallisuus seuraavalla tavalla. Lainaan edellä mainittua kirjaa: "Toinen Libanonin sota puhkesi vuonna 2006. Koska oli odotettavissa, että Libanonista ammuttaisiin raketteja uhkaavan sodan aikana, siihen valmistauduttiin siirtämällä asukkaat pois huoneistaan (Libanonista ammuttu raketti voisi saavuttaa Haifan parissa minuutissa). Kaikki heikot ja sairaat, muista riippuvaiset asukkaat siirrettiin pommisuojaan. Parempikuntoisille järjestettiin tilapäismajoitus lähelle pommisuojaa, jonne henkilökunta tarpeen tullen auttaisi heitä mahdollisimman nopeasti. Muutamat raketit osuivat hyvin lähelle Ebenezer-kotia, joka kuitenkin säilyi vahingoittumattomana. Jumala kuuli omiensa rukoukset ympäri maailmaa. Kuukauden verran kestäneen sodan aikana ammuttiin Libanonista noin 4 000 rakettia ja niistä noin 100 päivittäin. Myöhemmin osoittautui tarpeelliseksi rakentaa pommisuoja jokaiseen kerrokseen. Niitä on onneksi jouduttu käyttämään vain kerran, kun harhaileva raketti tuli Gazasta liian lähelle Haifaa vuonna 2014."

Toinen asia, joka on herättänyt hoitajana huomiota tässä vanhainkodissa, on päivittäisten aktiviteettien ja virikkeiden runsaus. Viime lauantaina kodin yhteydessä olevan Beit Eliahu -seurakunnan juhlasalissa oli konsertti, jossa esiintyi hollantilainen sekakuoro. Eilen iltapäivällä esiintyi vanhainkodin puutarhassa saksalainen nuoriso-orkesteri, joka musisoi iloisesti muun muassa Vivaldin, Griegin ja Mendelssohnin sävelmiä. Kodin käsityö- ja askartelupiirissä valmistaudutaan jo joulukuun 5. päivänä pidettäviin myyjäisiin.

Minulla on etuoikeus olla yhtenä lenkkinä Ebenezer-vanhainkodin pitkässä vapaaehtoisten ketjussa. Uskon, että kohtaamisista ja yhteisestä jakamisesta riittää ravitsevaa kerrottavaa myös työelämään takaisinpaluussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)